Het goed gebruiken van de Nederlandse taal is een voorwaarde om volledig te kunnen integreren. Daar zijn we ook heel veel mee bezig tijdens onze taalactiviteiten voor volwassenen.
Zo helpen we mensen o.a. een beroepsopleiding te voltooien, want mensen die hun inburgeringsexamen hebben behaald, kampen vaak nog wel met een taalachterstand. Dit leidt ertoe dat ze niet volledig mee kunnen komen in de opleidingen in Nederland. Wij helpen ze met het beter onder de knie krijgen van de Nederlandse taal.
We hebben hiervoor ook nog steeds onze cursus : ‘Mooi Nederlands’. Hier oefenen we met spreken en vooral de goede woordvolgorde. Nederlands spreken met de volgorde van de grammatica uit het geboorteland staat vaak een goede communicatie met Nederlanders in de weg, met alle gevolgen van dien.
Kunt u mij de weg naar Groningen vertellen?
Daarnaast komen onze cursisten ook zelf met vragen. Dat kunnen taalvragen zijn, maar ook vragen over onze samenleving, onze geschiedenis. Kortom over van alles.
Een voorbeeld hiervan is de weg zoeken met het OV. Onze cursisten van buiten Hoofddorp zijn vaak afhankelijk van een partner of kind op het gebied van vervoer en daarom hebben we ze tijdens de afgelopen zomervakantie leren omgaan met de app OV9292. Wat betekenen de woorden in de app en hoe zoek je de weg naar een adres?
Met behulp van een eigen mobiel apparaat zochten de cursisten de weg naar bijvoorbeeld de Grote Markt in Den Haag of het centrum van Groningen.
Tijdens het gebruik van de app kwamen er weer andere vragen naar boven. Zoals; waar ligt Groningen eigenlijk? Vervolgens leerden we de cursisten de provincies van Nederland.
En gaandeweg voelt Nederland dan steeds meer als bekend terrein. Zowel op taalgebied als op andere vlakken. Precies waar integratie voor staat.
Naar verhaal van Petra Visser – Vrijwillig docent Nederlandse Taal