Nederlandse les in Corona tijd

Onze lessen Nederlandse Taal vinden (net als de huiswerkbegeleidingsbijeenkomsten) niet meer centraal plaats sinds de Corona uitbraak, maar de studenten blijven toch graag doorgaan met het bijhouden van de leerstof.
Dat vergt de nodige aanpassingen; van offline naar online leren. En daarom heb ik – Petra Visser – het als docente Nederlandse Taal behoorlijk druk.

Tijdens de lestijden bel ik zoveel mogelijk met de studenten via een video-app. Ten eerste om te weten hoe het met iedereen gaat. Gelukkig is nog niemand door het virus geraakt.
En hoe gaat het met de Nederlandse taal en het oefenen nu de kinderen thuis zijn en zij tegelijkertijd ook schoolbegeleiding nodig hebben?
De resultaten zijn wisselend.
Veel van de deelnemers zijn niet zo bekend met de computer of kunnen hem niet gebruiken.
Dan vallen ze terug op de smartphone, maar niet alle links die ik door heb gestuurd werken daarop.

Taal app (tip!)
Ik probeer te helpen waar het kan. Zo hebben we een app gevonden waar veel goede oefeningen in staan op het niveau waar we mee oefenen. Deze app is te vinden op https://nedles.nl/oefeningen/spelling (ook geschikt voor de telefoon).

Verschillend, maar toch één ding gemeen
Een beginnende student begint het geleerde een beetje te vergeten. De eerste weken sprak hij nog wel een beetje Nederlands. Nu luistert hij naar mijn vragen en geeft in het Engels antwoord. Tijdens onze wekelijkse gesprekjes probeer ik zoveel mogelijk de geleerde woorden te gebruiken.

Een laaggeletterde kan zichzelf niet tot oefenen aanzetten, terwijl een ander hier een schriftje ophaalt, dat ik op het tafeltje in de voortuin heb gelegd, omdat hij graag elke dag wil oefenen.
Hij mag nu namelijk niet werken.
De derde laaggeletterde geef ik les via de video-app. Ze schrijft een boekje over haar leven. Het wordt heel leuk en we hopen dat het uitgegeven wordt door de stichting ‘Een leven lang leren’.
Dit is voor mensen die niveau A van het alfabetiseringsproces beheersen.

En hoe verschillend het leerproces per persoon nu ook is, één ding heeft iedereen gemeen; ze vinden het fijn dat ik bel en dat laten ze merken.
Terwijl ik niet buiten kom, toch een drukke tijd voor mij. En dat vind ik eigenlijk wel zo fijn.